Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι καλύτερα να λαμβάνονται με άδειο στομάχι τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη λήψη οποιουδήποτε γεύματος. Η χρήση ή επαφή ουσιών με ισχυρές γεύσεις (καφές-μέντα) και οσμές (κάμφορα) πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό σας. Εδικά για την καφεΐνη θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά η σωστή κλασική Ομοιοπαθητική ακυρώνεται με τη συχνή  λήψη της.   Αυτό το γεγονός έχει βέβαια την εξήγησή του.

Η ομοιόσταση στον ανθρώπινο οργανισμό επιτυγχάνεται με τους ομοιοσταστικούς μηχανισμούς που έχουν ως στόχο την συνεχή ρύθμιση διαφόρων παραμέτρων όπως της θερμοκρασίας του σώματος, των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, το PH του αίματος κ.α. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι διάφοροι μηχανισμοί άμυνας (ανοσοβιολογικό σύστημα) μέσω των οποίων διατηρείται  σταθερή η λειτουργία του οργανισμού μας.

 

 

 

Ασθενής άντρας 55 ετών, έπασχε από 15ετίας από σοβαρό και επίμονο έκζεμα παλαμών. Παρά την συνεχή και επαναλαμβανόμενη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών , το έκζεμα επανερχόταν κάθε φορά δριμύτερο.  Η σταθερή και επίμονη χρήση της Ομοιοπαθητικής αγωγής θεράπευσε μόνιμα τον ασθενή.  Πατήστε το συννημένο PDF ή τον παρακάτω σύνδεσμο.

 

https://www.linkedin.com/pulse/severe-eczema-case-report-spiros-kivellos?published=t

Εκδόθηκε το βιβλίου του Ιατρού Σπύρου Κυβέλλου ¨Ομοίων Ποίησις" από το Κέντρο Κλασσικής Ομοιοπαθητικής. 

https://youtu.be/Eb7Wbuv7_ho

Σας περιμένουμε όλους στο 17ο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Την Κυριακή 20 Μαρτίου και ώρα 12.00 θα υπάρξει ελεύθερη είσοδος για το κοινό και τους δημοσιογράφους με ανοιχτή συζήτητη, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του συνεδρίου Ιατρού Ομοιοπαθητικής Σπύρου Κυβέλλου με θέμα "Θεραπαυτικές δυνατότητες Ομοιοπαθητικής Ιατρικής" . Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου καθώς και ένα σχετικό βίντεο.

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 , παρουσιάστηκε από τον Ομοιοπαθητικό ιατρό Σπύρο Κυβέλλο  διάλεξη με τίτλο: «Ψυχονευροανοσολογία στον καρκίνο του μαστού. Η Ομοιοπαθητική προσέγγιση» στα πλαίσια του  2ου Διεπιστημονικό Forum «Θέματα αιχμής στον καρκίνου του μαστού» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας σε συνεργασία με το Β΄Τμήμα και το Γ΄Τμήμα Κλινικής Ογκολογίας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ».

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

 

https://vimeo.com/142808643

«Το παιδί έχει άγχος».  Πρόκειται για μία συνηθισμένη έκφραση που ακούγεται από χείλη γονέων στο ιατρείο, όταν στα πλαίσια του ομοιοπαθητικού ιστορικού, ερωτούνται για την ψυχική κατάσταση των μικρών ασθενών μας. Το παιδί μπορεί να βρίσκεται στην θέση του ασθενούς λόγω άσθματος, λόγω επανειλημμένων λοιμώξεων, λόγω της πρώιμης εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτις, ελκώδης κολίτις), λόγω κεφαλαλγίας αλλά και πλήθος άλλων νοσημάτων και διαταραχών.

Οποιοδήποτε φαρμακοποιό και να ρωτήσει κανείς, ποια φάρμακα πωλούνται περισσότερο αυτήν την εποχή,  η απάντηση θα είναι ξεκάθαρη. Τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά. Η κατάθλιψη και η κρίση πανικού, είναι νοσήματα που έχουν λάβει επιδημική διάσταση στον Ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια.  Βέβαια, όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα άρθρα, υπάρχει σαφώς και η τάση υπερ-διάγνωσης.

Η συνεισφορά της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια κεφαλαλγία που απευθύνονται στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς», έχει τεθεί σε κλινική εφαρμογή από το 2003, υπό την αιγίδα της Διευθύντριας του Ιατρείου και της Νευρολογικής Κλινικής, Κας Κλημεντίνη Καραγεωργίου.  Τα τελευταία οχτώ χρόνια, παρέχεται σε τακτική εβδομαδιαία βάση, ομοιοπαθητική θεραπεία σε δύσκολα περιστατικά ασθενών με χρόνια κεφαλαλγία, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

     

Μολονότι η διάγνωση των αλλεργικών παθήσεων αυξάνεται γεωμετρικά στη σύγχρονη εποχή, αυτές φαίνεται να υπήρχαν όσο κι ο άνθρωπος.  Για παράδειγμα οι πρώτες αναφορές τροφικής αλλεργίας αναφέρονται  στην Συλλογή του Ιπποκράτη

 (460-370 π.Χ.) και αφορούν στο τυρί και στο κρασί. Επίσης, ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.) ανέφερε ότι υπήρχαν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα φρούτα, ενώ σε αρχαία κείμενα περιγράφονται και περιστατικά παιδικής αλλεργίας,  όπως ενός παιδιού που ανέπτυξε αλλεργική συμπτωματολογία μετά την κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος.

Στη συνέντευξη αυτή αναπτύσσεται η δράση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στις αλλεργίες, ενώ επίσης γίνεται αναφορά σε θέματα ψυχικής ανισορροπίας και στις κρίσεις πανικού. Μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη πατώντας

εδώ: 

http://www.youtube.com/watch?v=H_tApT70VAs

 

 

 

 

 

 

Είναι γνωστό ότι οσάκις προσπαθεί κανείς να ανακαλύψει μονοσήμαντες αιτιολογήσεις για ένα φαινόμενο, αποτυγχάνει να προσεγγίσει επαρκώς την αλήθεια.  Φταίει το μικρόβιο για την παιδική λοίμωξη, ο οργανισμός που του επέτρεψε να αναπτυχθεί, ή μήπως  η συναισθηματική επιβάρυνση που προηγήθηκε της λοίμωξης, ή μήπως το περιβάλλον του παιδιού που δεν το έμαθε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ή και η ίδια η ιατρική που δεν επένδυσε στην αύξηση της άμυνάς του, αλλά στην καταστολή των συμπτωμάτων του ?

Άγχος. Ίσως η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λέξη από τον πληθυσμό αυτή την εποχή.
Στο άκουσμα της λέξης «εμμηνόπαυση» πολλές γυναίκες αισθάνονται τον αδυσώπητο χρόνο να τους χτυπάει την πόρτα. Η περίοδος αυτή έχει ταυτιστεί συνειρμικά, με το τέλος της νεότητας της γυναίκας. Είναι όμως πραγματικά έτσι ; Είναι ικανές οι ορμονικές και όχι μόνο, αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή την φάση της ζωής της , να καταστείλουν την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα που χαρακτηρίζουν τον νεανικό πνεύμα μίας γυναίκας οιασδήποτε ηλικίας; Η γνώση και η σωστή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκύπτουν θα κάνουν την διαφορά.
 
 
Η ανδρική υπογονιμότητα είναι ταχέως εξαπλούμενη στον Δυτικό κυρίως πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι σε 40-45% των υπογόνιμων ζευγαριών, υπεύθυνος είναι ο ανδρικός παράγοντας, εκείνος της ποσότητας και της ποιότητας του σπέρματος. 

Τι ακριβώς θεραπεύουμε στην Ιατρική; Τον ασθενή, την ασθένεια ή μόνο το σύμπτωμα; Μιλούμε για θεραπεία, αλλά διαφεύγει από το ιατρικό μας λεξιλόγιο η λέξη «ίαση». Έχουμε εντελώς αμελήσει την ετυμολογία της λέξης «ασθένεια= έλλειψη σθένους» και στοχεύουμε στην καταστολή του συμπτώματος, που είναι η ένδειξη της αγωνιώδους προσπάθειας του οργανισμού να επιβιώσει και να πετύχει μία νέα ομοιοστασία.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που προσφεύγουν στα Ομοιοπαθητικά ιατρεία όλης της χώρας, είναι αυτοί της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Όλο και περισσότεροι γονείς εμπιστεύονται την πρόληψη και τη θεραπεία των παιδιών τους σε Ομοιοπαθητικούς ιατρούς, κυρίως συστημένοι από άλλους γονείς, που έχουν ήδη δει τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της θαυμαστής θεραπευτικής στα δικά τους παιδιά.

Η συμβολή της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παιδικών λοιμώξεων, αναδεικνύεται  καθοριστική στην καθημερινή κλινική πράξη. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρασκευάζονται από φυτά και ορυκτά σε μεγάλες αραιώσεις, έτσι ώστε να αποκλείονται οποιεσδήποτε παρενέργειες και να είναι τελείως ασφαλή για νεογνά, βρέφη και παιδιά. Πρέπει να διαχωρίζονται όμως από τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής, διότι πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.

Η εγκυμοσύνη αποτελεί για κάθε γυναίκα μία ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Μία εμπειρία που πριν ακόμα τη ζήσει,  την έχει χρωματίσει με αποχρώσεις διαφόρων συναισθημάτων όπως προσδοκία, αμφιβολία, αγωνία και καρτερικότητα.

Η μεγάλη αύξηση της εμφάνισης των «κρίσεων πανικού» στον γενικό πληθυσμό, έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα ιατρικά δεδομένα του φαινόμενου αυτού. Υπολογίζεται ότι 2,4 εκ. Αμερικανών κάθε χρόνο παρουσιάζουν την διαταραχή αυτή, ενώ τελευταία σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως η PET, χρησιμοποιούνται για να διερευνήσουν πιθανές διαφορετικές αντιδράσεις σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών των ασθενών που παρουσιάζουν την διαταραχή.

Η διάγνωση της «αλλεργίας» στον παιδικό πληθυσμό, ακούγεται όλο και πιο συχνά στα παιδιατρικά ιατρεία. Η αναγγελία της, γεμίζει συνήθως άγχος τους γονείς οι οποίοι συνδέουν συνειρμικά την αλλεργία με μια χρόνια, δυσεπίλυτη δυσλειτουργία του οργανισμού που απαιτεί συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών.

Ο Καθηγητής και Δάσκαλός μας Γιώργος Βυθούλκας, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπό του Πρυτάνεως κ. Ανδρέα Τρούμπη και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υπό του Προέδρου κ. Ιωάννη Δαρζέντα, αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο τίτλος απονέμεται στον Γιώργο Βυθούλκα επειδή διέπρεψε σε διεθνές επίπεδο στην επιστήμη της ομοιοπαθητικής ιατρικής και προσέφερε τις γνώσεις του στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική".

Στην ομοιοπαθητική αναζητεί θεραπεία το 30% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου 40.000 γιατροί έχουν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ομοιοπαθητική.

Ομοιοπαθητικά φάρμακα συνταγογραφούν πολύ περισσότεροι (το 40% των Γάλλων και το 75% των Γερμανών γενικών γιατρών), σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession