Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας μέσω ομοιοπαθητικής αγωγής-ερευνητική πρόταση

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας
Με τίτλο: "Αντιμετώπιση της Κεφαλαλγίας μέσω ομοιοπαθητικής αγωγής-ερευνητική πρόταση"

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007 στο τμήμα ιατρικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση διπλωματικών εργασιών της πρώτης σειράς τελειοφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών ¨Αντιμετώπιση του πόνου¨.
Το παραπάνω διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών , αποτελεί μια συνεργασία της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το τμήμα βασικών ιατρικών μαθημάτων του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2004.

Κάθε τελειόφοιτος , σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του Φ.Ε.Κ. το οποίο διέπει την λειτουργία του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος , όφειλε να πραγματοποιήσει μια σύντομη παρουσίαση του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της διπλωματικής του εργασίας.
Η παρουσίαση αυτή είχε ως ακροατήριο μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος .

Μεταξύ των διπλωματικών εργασιών που παρουσιάστηκαν εκείνη την ημέρα , υπήρχε και μια ερευνητική πρόταση της τελειόφοιτης Πολίτη Ερασμίας – νοσηλεύτριας , για την πιλοτική ¨εφαρμογή¨ ενός πρωτοκόλλου ομοιοπαθητικής προσέγγισης και θεραπείας σε παιδιά με ιστορικό κεφαλαλγικών διαταραχών, τα οποία παρακολουθούνται από ιατρεία κεφαλαλγίας κρατικών παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας . Επιβλέπων καθηγητής της διπλωματικής ήταν ο Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό ιατρός Σπύρος Κυβέλλος.
Αφορμή για την διατύπωση της παραπάνω προτάσεως , αποτέλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προοπτικής έρευνας παρατηρήσεως , η οποία πραγματοποιήθηκε με ενήλικες ασθενείς του ιατρείου κεφαλαλγίας της Νευρολογικής κλινικής του Γ.Ν.Α. ¨Γ. Γεννηματάς¨. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ιστορικό κεφαλαλγίας και έλαβαν κλασσική ομοιοπαθητική αγωγή για ένα έτος , σημειώνοντας σαφή βελτίωση του προβλήματος τους .
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας , ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2006, στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κεφαλαλγίας, στην Βαλένθια της Ισπανίας & δημοσιεύτηκαν στο ¨ Journal of Headache and Pain ¨ την ίδια χρονική περίοδο.

Σκοπός λοιπόν της ερευνητικής πρότασης , ήταν η πρόταση μελλοντικής υλοποίησης μιας ερευνητικής ¨επαλήθευσης¨ των θετικών συμπερασμάτων της έρευνας του Γ.Ν.Α. ¨Γ.Γεννηματάς¨, σε παιδικό όμως πληθυσμό με κεφαλαλγία , ο οποίος σύμφωνα με την κλασσική ομοιοπαθητική θεραπευτική , εμφανίζει ¨καθαρότερη¨, συγκριτικά με τους ενήλικες, εικόνα της νόσου και καλύτερη-συντομότερη ανταπόκριση στο ομοιοπαθητικό φάρμακο .
Βασική επιδίωξη λοιπόν αυτής της ερευνητικής προτάσεως , ήταν η ερευνητική τεκμηρίωση και διασφάλιση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας των πρώτων ερευνητικών ενδείξεων , προς όφελος του ασθενούς που υποφέρει από κεφαλαλγία , είτε πρόκειται για ενήλικο , είτε για παιδί .
Κλείνοντας αυτή την σύντομη ανακοίνωση , αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η θεματολογία της παρουσίασης αυτής της διπλωματικής εργασίας σχετιζόταν με τον άγνωστο σε πολλούς τομέα της κλασσικής ομοιοπαθητικής , έλαβε θετικά σχόλια και διευκρινιστικές ερωτήσεις από το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσε ένα μικτό σύνολο επαγγελματιών υγείας (γιατροί , νοσηλευτές , ψυχολόγοι , οδοντίατροι), το οποίο στην πλειοψηφία του , αν και δεν έχει καμία επαφή με τον χώρο της κλασσικής ομοιοπαθητικής , έδειξε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον .

Ερασμία Πολίτη, Νοσηλεύτρια

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession