Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ.

Συμπεράσματα από την Διημερίδα "Η Ιατρική του αύριο, σήμερα"

 

“The good doctor treats the disease; the great doctor treats the patient”.

 

 

O καλός ιατρός θεραπεύει την ασθένεια, ο σπουδαίος ιατρός θεραπεύει τον ασθενή. Αυτό ήταν το συμπέρασμα και η κεντρική ιδέα των διαλέξεων που παρουσιάστηκαν  στην διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, τον προηγούμενο Μάιο στην Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Σχολή στο γραφικό νησί των Σπετσών. 

 «Είμαστε πολύ κοντά πλέον σε μία προσωποποιημένη προσέγγιση των ασθενειών για τον κάθε άνθρωπο ώστε να επακολουθεί και μία απολύτως εξατομικευμένη θεραπεία που θα επιτρέπει την αποφυγή ιατρικών σφαλμάτων», ανέφερε ο κος Γκόνος Ευστάθιος, Διευθυντής Ερευνών ΙΒΒΧΒ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στην ομιλία του σχετικά με τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες γήρανσης και μακροβιότητας. Ας δούμε μία μικρή αναφορά σε μερικούς εκ των ομιλητών:

Ο Κος Γιαννιός Ιωάννης, Καθηγητής Μεταφραστικής Ογκολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρίας Μοριακής και Γονιδιακής Ιατρικής και Έρευνας, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της Επιγενετικής, των αναστρέψιμων δηλαδή κληρονομούμενων αλλαγών στην λειτουργία των γονιδίων, που εμφανίζονται χωρίς κάποια αλλαγή στην αλληλουχία του πυρηνικού DNA. Η πρώτη αναφορά στην έννοια της επιγενετικής ανήκει στον Αριστοτέλη, που προσπάθησε με τον όρο επιγένεση να περιγράψει την θεωρία των σταδιακών συνεχών αλλαγών σε ένα σύστημα. Σήμερα ο όρος «Επιγενετική», δεν αναφέρεται σε αλλαγές στην αλληλουχία των γονιδίων, αλλά σε μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες του DNA, όπως την μεταγραφή , την επιδιόρθωση και την μετάφραση. Μέσω της επιγενετικής γίνεται η διαφοροποίηση κυττάρων του ίδιου γενετικού κώδικα, σε περισσότερα από διακόσια διαφορετικά είδη κυττάρων στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλέον αποδεκτό επιστημονικά, ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την φθορά του μεταβολισμού, την χρόνια φλεγμονή αλλά και τις πρόωρες διαδικασίες γήρανσης, με φυσικούς παράγοντες, όπως διατροφικούς, που επεμβαίνουν θετικά στην αναστολή των βασικών μηχανισμών γήρανσης όπως είναι η μεθυλίωση, η οξείδωση, η γλυκοζυλίωση και η φλεγμονή. Αυτές οι θετικές φυσικές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με μία ολιστική προσέγγιση, στα πλαίσια της επιγενετικής, μπορεί να συνδέσουν ξανά τις σωματικές και νοητικές διαδικασίες του ανθρώπου με το περιβάλλον του, προς όφελος και των δύο. Είναι φανερό ότι η Ιατρική οδηγείται με μεγάλη επιτάχυνση στην εποχή των επιγενετικών τροφοφαρμάκων (nutraceuticals), που σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη νανο-ιατρική θα μπορεί να αντιμετωπίζει πιο ολιστικά και αποτελεσματικά εκφυλιστικά και κακοήθη νοσήματα.

Ο κος Γάλαρης Δημήτριος, Καθηγητής Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την σημαντική αντιοξειδωτική δράση διαφόρων θρεπτικών ουσιών που περιέχονται στη Μεσογειακή δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα στην η «Μεσογειακή Δίαιτα» περιέχει πληθώρα ενώσεων οι οποίες αναστέλλουν την δημιουργία Δραστικών Ελευθέρων Ριζών μέσω της δέσμευσης ελευθέρων ιόντων σιδήρου εντός των κυττάρων και όχι μέσω της εξουδετέρωσής των όταν έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Ο κος Τυρογιάννης Γεώργιος, Ειδικός Παθολόγος και Διευθυντής του Νοσοκομείου «Μητέρα», αναφέρθηκε στην πιο σύγχρονη και εξατομικευμένη πλέον ανάλυση και αξιολόγηση του ασθενούς, την μεταβολομική ανάλυση (metabolomics). Η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει μετρήσεις από μια σειρά δεικτών μεταβολισμού στα ούρα, με ένα απλό δείγμα ούρων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται αφορούν διαταραχές οργάνων και συστημάτων πριν ακόμη εκδηλωθούν απαραίτητα νοσήματα. Η μέτρηση των μεταβολιτών αυτών και η ερμηνεία των αλλαγών των επιπέδων τους καθορίζουν την έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που η χορήγησή τους αποκαθιστά ξανά την ισορροπία στον οργανισμό και προστατεύει από την εκδήλωση νόσου. Η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου ενισχύει την ανάπτυξη εξατομικευμένων προληπτικών θεραπειών και μάλιστα στοχευμένων στην αποκατάσταση της μεταβολομικής ισορροπίας ακόμα και στην πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών λόγω χρήσης φαρμάκων.

Ο Δρ Παπαχαραλάμπους Μιχαήλ, Ειδικός Παθολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης, Διευθυντής Παθολογίας Metropolitan, αναφέρθηκε σε πρωτόκολλα αντιγήρανσης στην κλινική πράξη με ειδική αναφορά στην βιταμίνη Κ.   Ο κος Παπαχαραλάμπους, ομολογουμένως το μυαλό και η καρδιά της διημερίδας, συγκέντρωσε δίπλα του επιστήμονες αφενός με ειδικές γνώσεις, αφετέρου με  ερευνητικό και κλινικό ενδιαφέρον στην ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς.  Στην συνέντευξη τύπου τόνισε:  « Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό των διακεκριμένων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στην διημερίδα των Σπετσών και δεσμεύομαι να διοργανωθεί μία υποδειγματική συνάντηση τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επιτυχία των δραστηριοτήτων ευεξίας. Το μήνυμα των συναδέλφων μου που εργάζονται για την πρόοδο στον τομέα της πρόληψης είναι σαφές:« το μυαλό και ο νους μας σε εγρήγορση και ταυτόχρονα το σώμα και η ψυχή μας σε αφύπνιση ώστε να μεγαλώσουμε υγιείς και χαρούμενοι».

Στα πλαίσια αυτά , και μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συναδελφικής επικοινωνίας, παρουσιάσαμε στην διημερίδα αυτή, δύο ομιλίες για την Ομοιοπαθητική Ιατρική, κατεξοχήν εξατομικευμένου θεραπευτικού συστήματος. Η πρώτη αφορούσε τις σύγχρονες εφαρμογές της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Οι βασικοί νόμοι, ιστορικά στοιχεία, σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα βασικής και κλινικής έρευνας, και τομείς κλινικών εφαρμογών της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, παρουσιάστηκαν, με έμφαση στην σπουδαία προσφορά της στον τομέα της Πρόληψης Υγείας.  Στην δεύτερη ομιλία, παρουσιάστηκε η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εισαγωγής της Ομοιοπαθητικής στο ΕΣΥ, στα πλαίσια του Ιατρείου Κεφαλαλγίας του ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς». Αναφέρθηκαν τα στατιστικά δεδομένα της οκτάχρονης πλέον παρουσίας της Ομοιοπαθητικής και της προσφοράς της στους χρόνιου κεφαλαλγικούς ασθενείς. Παρουσιάστηκε η ανάλυση δύσκολων περιστατικών, με βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα της θεραπευτικής τους πορείας, από την λήψη του πρώτου ιστορικού, την αρχική θεραπευτική κρίση , την επανεμφάνιση πυρετού και οξέων λοιμώξεων μέχρι την πλήρη ίαση με πολύχρονη παρακολούθηση.

Η διημερίδα αυτή ήταν πραγματικά μια εξαιρετική στιγμή επιστημονικής επικοινωνίας για την Ομοιοπαθητική Ιατρική. Αυτό που ήταν χαρακτηριστικό και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό ήταν ότι κάθε νέα πληροφορία σε επίπεδο έρευνας της εξατομικευμένης θεραπείας και πρόληψης των ασθενών, που παρουσίασαν οι ομιλητές, όπως οι παραπάνω που αναφέρθησαν, ήρθε να δικαιώσει αλλά και ενδυναμώσει με μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος την Ομοιοπαθητική θεωρία. Αλλά και αντίστροφα.  Η εμπειρία των κλινικών εφαρμογών της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, μέσω της σωστής άσκησής της βάσει των νόμων της, προσέδωσε πλήθος πληροφοριών, αξιοποιήσιμών  σε ερευνητικό επίπεδο, για τους ερευνητές εκείνους που έχουν συνειδητοποιήσει, ότι αφενός η εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία του ασθενούς έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, αφετέρου η φύση διαθέτει πλήθος θεραπευτικών εργαλείων και μάλιστα σε αυτήν τη κατεύθυνση.

Για ιστορικούς λόγους θα είναι παράλειψη να μην αναφερθούμε στην διαδικτυακή σύνδεση και εισήγηση του διάσημου Καθηγητή Βιολογίας Brian Clark. Ο Brian Clark εκμυστηρεύτηκε: «Λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι 19 νομπελίστες και στο σύνολο 450 βιολόγοι ερχόμαστε επί 50 χρόνια σχεδόν για την ετήσια συνάντηση μας και ότι δεν αλλάζουμε αυτό το νησί του Αργοσαρωνικού με κανένα άλλο μέρος στο κόσμο. Ακόμη και επί χούντας αναγκασθήκαμε να ξαναγυρίσουμε για να μην στερηθούμε την συνήθεια μας αυτή…»

Σ.Κυβέλλος

 

 

 

 

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession