Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

63ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ LΜΗΙ 2008.

ή αλλιώς «Προσοχή οι Ομοιοπαθητικοί βλάπτουν σοβαρά την Ομοιοπαθητική»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αναφορά αυτή από το πρόσφατο παγκόσμιο Ομοιοπαθητικό Συνέδριο που διοργάνωσε η Liga Medicorum Homeopatica Internationalis,  στις 20-24 Μαίου 2008,στην Οστένδη του Βελγίου, θα έπρεπε να είναι μία αυστηρή επιστημονική περίληψη των νέων δεδομένων, κλινικών και ερευνητικών που προέκυψαν από αυτό.  Δυστυχώς η τριήμερη προσωπική μου εμπειρία του συνεδρίου και  η ανάλυση των μελετών και περιστατικών που παρουσιάστηκαν με οδηγούν να γράψω τίποτα περισσότερο από ένα «χρονογράφημα».

Θα έπρεπε όλοι οι Ομοιοπαθητικοί ιατροί διεθνώς, να διαβάσουν καλά το τελευταίο άρθρο του Καθ. Γ. Βυθούλκα στο περιοδικό του Βρετανικού Ομοιοπαθητικού Ιατρικού Συλλόγου "Homeopathy"  με τίτλο: "Are media attacked justified" που πραγματεύεται το ερώτημα εάν η επίθεση που δέχεται τελευταία η Ομοιοπαθητική στη Μεγάλη Βρετανία είναι δικαιολογημένη ή όχι.
Στο άρθρο αυτό ο Γ.Βυθούλκας με κοφτερή και ξεκάθαρη γλώσσα μιλά για την ανεύθυνη ".irresponsibilityonourpart", δική μας στάση ως ομοιοπαθητική κοινότητα, έναντι των «μοντέρνων δασκάλων και των νέων ιδεών που καταστρέφουν τις αρχές, τη θεωρία και την πρακτική της πραγματικής Ομοιοπαθητικής του Χάνεμαν». Η «ανακάλυψη» νέων φαρμάκων με αμφίβολα, μεταφυσικά και διαισθητικά πειράματα-provings, ενώ ξεκίνησε ως μεμονωμένη εκτροπή συγκεκριμένων δασκάλων, τείνει να γίνει η νέα μόδα που, σαν χαοτική τρύπα απειλεί να καταπιεί τις αρχές της κλασσικής Ομοιοπαθητικής.
Όταν ο Jan Sholten ήδη από το 1992 έγραφε στο βιβλίο του "Homeopathy and the Minerals" ότι «Με την μέθοδο ανάλυσης των φαρμάκων ανά ομάδα καθίσταται δυνατόν να δούμε την Ομοιοπαθητική σε ένα άλλο επίπεδο, αφηρημένο ή και μεταφυσικό, επιτρέποντας περίπου να προβλέψουμε την εικόνα ενός τελείως άγνωστου (απειραμάτιστου) φαρμάκου», κανείς σίγουρα δεν μπορούσε να προβλέψει την τροπή και τις διαστάσεις που θα έπαιρναν αυτές οι απόψεις σε επίπεδο παγκόσμιας διδασκαλίας. Το ίδιο συνέβη με τις απόψεις περί «συλλογικού ασυνειδήτου» που αποκαλύπτεται από τα ομαδικά provings σύμφωνα με τον Rajan Sankaran, καθώς και με τα απίστευτα αντιεπιστημονικά provings του Jeremy Sherr, σύμφωνα με τον οποίο οι πειραματάνθρωποι σπουδαστές του, παράγουν τα συμπτώματα ενός υλικού φαρμάκου «κρατώντας το, κοιτώντας το και κάνοντας διαλογισμό πάνω σε αυτό». Αυτός ο παραλογισμός συνεχίζεται ακάθεκτος μέχρι σήμερα, προσφέροντας άχρηστες - επικίνδυνες για τον ιατρό και τον ασθενή, αφού πρόκειται για ιατρική κλινική πράξη- πληροφορίες στα Repertories, και συνοψίζεται σε απόψεις σαν αυτές του Sherr, σύμφωνα με τις οποίες: «Για εμένα, τα provings μέσω διαλογισμού είναι συχνά τα πιο αξιόπιστα και βοηθητικά. Δίνουν αποτελέσματα γρήγορα και με μικρή προσπάθεια το ίδιο αξιόπιστα όπως και τα ονειρικά provings". Εάν αναλύσουμε αυτή τη δήλωση, θα καταλάβουμε ουσιαστικά το πνεύμα του «εύκολου και γρήγορου» που διακατέχει κάθε προσπάθεια προβολής του ατόμου του ιδίου, ενάντια σε κάθε έννοια ομαδικής σοβαρής επιστημονικής εργασίας που απαιτεί χρόνο, κόπο και αφιέρωση. Εξάλλου το γεγονός ότι τα συμπτώματα που παράγονται από αυτά τα «φαντασιωσικά provings» είναι κυρίως ψυχικής σφαίρας, νομίζω ότι τα λέει όλα. Ή μήπως θα περίμενε κανείς να δει να παράγεται ένα σύμπτωμα φλεγμονής στο αριστερό μεγάλο δάκτυλο μέσω τέτοιων provings διαλογισμού και ονειρικής φαντασίωσης;
Βεβαίως το αποκορύφωμα όλων αυτών των ανεξέλεγκτων ιδεών ήρθε ως βαριά καταιγίδα για τους Ομοιοπαθητικούς που σέβονται τον φλοιό του εγκεφάλου τους, όταν ο Βρετανός P. Chappell παρασύροντας στο παραλήρημά του και άλλους, δηλώνει ότι η Ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει κάθε μορφή καρκίνου και βέβαια και το AIDS, μέσω μουσικών ρυθμών που συντονίζουν τον οργανισμό ενάντια στη νόσο. Συγκεκριμένα γράφει: «Ανακαλύψαμε έναν νέο τρόπο θεραπείας βασισμένο σε ελεγμένες στο χρόνο ομοιοπαθητικές αρχές και πρακτικές, με νέο όμως τρόπο χορήγησης». Ήταν βέβαια θέμα χρόνου για την Ιατρική κοινότητα να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτές τις δηλώσεις για μια μαζική επίθεση κατά της Ομοιοπαθητικής στη Μ.Βρετανία, απειλώντας σοβαρότατα ακόμα και την παρουσία της στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που χρονολογείται από το 1950 και στηρίζεται από πέντε Νοσοκομεία και πολυάριθμες κλινικές.

Το 63ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Liga

Δυστυχώς για την επιστημονική Ομοιοπαθητική κοινότητα το παραλήρημα ταξίδεψε μέχρι την Οστένδη τον προηγούμενο Μάιο. Στα πλαίσια του 63ου Παγκοσμίου Συνεδρίου τη Liga, παρουσιάστηκαν με «παρρησία» και με τεράστια ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, πλήθος τέτοιων εργασιών που στηρίζονται σε παράλογες και επικίνδυνες για το μέλλον της Ομοιοπαθητικής ιδέες σαν αυτές που προαναφέρθηκαν. Σε ένα άψογα εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο, δίπλα σε μία ειδυλλιακή Βόρεια Θάλασσα, λίγοι ευτυχώς σύνεδροι παρακολούθησαν ομιλίες όπως αυτή του Sholten να αναφέρεται σε ένα περιστατικό νεφρωσικού συνδρόμου που «θεραπεύτηκε» με το ομοιοπαθητικό φάρμακο "Holmium muriaticum" που ανήκει στην κατηγορία των Λανθανιδών. Στην παρουσίαση δεν υπήρχε βέβαια μακροχρόνια παρακολούθηση και η διάγνωση του φαρμάκου έγινε με τελείως διαισθητικό τρόπο και παραδοχές. Για παράδειγμα αφού το κορίτσι έχει αυτοάνοσο νόσημα χρειάζεται φάρμακο της ομάδας λανθανιδών (!!), και αφού είναι κολλημένο με τη μαμά του θέλει και το  Muriaticum (!!). Αφού δε, η συμπεριφορά απόσυρσης που εμφανίζει το παιδί είναι χαρακτηριστική (!!) για την ομάδα 13 του περιοδικού πίνακα, τότε «σίγουρα» το απαιτούμενο φάρμακο είναι το Holmium Muriaticum (!!). Η βελτίωση του παιδιού στηρίχτηκε στη μείωση της πρωτεινουρίας που επετεύχθη υπό κορτιζόνη και στο βέβαιο γεγονός ότι το παιδί ανέκτησε τη χαρά του ! Σημειωτέον δε ότι στον περιοδικό πίνακα στα στοιχεία των λανθανιδών, η ομάδα 13 παραπέμπει στο στοιχείο Dysprosium και όχι στο Holmium (!!! Τρία θαυμαστικά εδώ).  Όσο και να μην είναι πρόθεση, αλλά ούτε και της φιλοσοφίας μου, η διακωμώδηση τόσων σοβαρών ατοπημάτων, αυτή η προσέγγιση του περιστατικού μου θύμησε ένα σατιρικό άρθρο στο παλαιό περιοδικό "British Homeopathic Journal" νυν "Homeopathy" που είχα διαβάσει σαν νέος ιατρός, κατά το οποίο ένας Αμερικανός συνάδελφος σχολιάζοντας αρνητικά τους διαισθητικούς τρόπους διάγνωσης του φαρμάκου, περιγράφει ότι σε ένα δύσκολο ασθενή που δεν είχε καθαρή εικόνα φαρμάκου, η διάγνωση του ήρθε με διαίσθηση «είδα τον συγγενή του να κρατά ένα δίσκο του Freddie Mercury. Ήταν ολοφάνερο ότι ο Θεός μου έδινε σαφές μήνυμα για το φάρμακο του ασθενούς. Του συνταγοράφησα Mercury και του πήρα και κάμποσα δολάρια για να πιάσει η θεραπεία ..»
Η νέα ανακάλυψη των ομοιοπαθητικών λανθαδινών του Jan Sholten, με provings διαλογισμού απασχόλησε το συνέδριο σε δύο διαφορετικές ολόκληρες ενότητες, με πέντε δικές του και άλλες 10 συνεργατών του, σύνολο δέκα πέντε  ομιλίες με παρουσιάσεις περιστατικών σαν αυτήν που αναφέρθηκε. Για παράδειγμα η Mary vad der Steur περιγράφει ένα περιστατικό με κατάθλιψη, αλλεργίες, έκζεμα και άσθμα που το φάρμακο Cerium Oxydatum (!!) της ταίριαξε γάντι, αφού το Cerium ανταποκρίνεται στο ότι κλείνεται στο «κουκούλι» της και δεν μπορεί να κάνει καινούρια πράγματα, και το oxydatum στο έχει οικονομικές δυσκολίες και δεν επιτρέπει πιά σε κανέναν να την εκμεταλευθεί (!!). Χαρακτηριστικά της νόσου, κλινική αντίδραση στο φάρμακο, παρακολούθηση του περιστατικού, εργαστηριακά επιβεβαίωσης της βελτίωσης ή έστω μία φωτογραφιούλα με το έκζεμα θεραπευμένο και την ασθενή να χαμογελάει, τα άφησε η καλή συνάδελφος να τα διαλογιστούν οι σύνεδροι !!

Ευθύνες της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Περισσότερο όμως τραγικό από το πώς η γιατρός έχει παρασυρθεί από τις αναπόδεικτες θεωρίες του δασκάλου της, είναι το πώς η επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από εξέχοντα μέλη της Ομοιοπαθητικής επιστημονικής κοινότητας επιτρέπουν να παρουσιάζονται τέτοια περιστατικά στο μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός της Ομοιοπαθητικής κάθε χρόνο. Αναρωτήθηκε κανείς εάν το CD με τις εργασίες του Συνεδρίου διαβαστεί από μία ιατρική  ομάδα με σκοπό να κρίνει την είσοδο της Ομοιοπαθητικής σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα ; Ή μήπως τα εξέχοντα μέλη αυτά έλκονται ποικιλοτρόπως από παρόμοιες ιδέες; Πάντως τα βιβλία του Sholten, μεταξύ των οποίων και το καινούργιο με την ανάλυση των Lanthanides, δέσποζαν στους εκθεσιακούς χώρους...

Η δική μας παρουσία.

Στο Συνέδριο παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα τεσσάρων ετών παρουσίας της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής στο Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς», στο ιατρείο Κεφαλαλγίας. Με όχημα αυτή τη μελέτη με τα ελεγμένα θετικότατα στατικστικά αποτελέσματα στην ημικρανία, παρουσιάσαμε στους συνέδρους μία εισαγωγή στη θεωρία των επιπέδων υγείας του Καθ.Γ.Βυθούλκα στηρίζοντας την με βινετοσκοπημένα περιστατικά βαρέων ημικρανιακών ασθενών που περιγράφουν την θεραπευτική κρίση και την επανεμφάνιση οξέων λοιμώξεων του παρελθόντος με επαναφορά του πυρετού, σαν καταλυτική στιγμή για την απόλυτη θεραπευτική τους πορεία στη συνέχεια. Μεταξύ των συνέδρων που έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον στην ομιλία, ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Βερόνα, και γνωστός ερευνητής της βιοχημικής και κυτταρικής δράσης του Ομοιοπαθητικού φαρμάκου, Paollo Bellavite, συν-συγγραφέας του  βιβλίου "Homeopathy a Frontier in Medical Science". Συμφωνήσαμε επικοινωνία για μελλοντική συνεργασία στα πλαίσια της ανεύρεσης των παραγόντων φλεγμονής που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να κάνει πυρετό και τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, που διερευνούμε τον τελευταίο χρόνο.
Η ομιλία ήταν, σε σειρά, μετά του Jan Sholten με τον ηχηρό τίτλο "Power of classification with the example of Lanthanide cases". Όντας στο ίδιο πάνελ και αφού ο Sholten απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στις καίριες ερωτήσεις του συναδέλφου K.Δαρδαγιαννόπουλου, περί των θεωριών του, τον ρώτησα «τι νομίζει ότι θα έλεγε ο Hahnemann με το επιστημονικό του πνεύμα για τα meditation provings -provings διαλογισμού;». Απάντησε ότι «δεν ξέρει και πρέπει να τον ρωτήσουμε» και μετά απευθυνόμενος στο αποσβολωμένο κοινό «μπορεί κάποιες πληροφορίες από αυτές που δίνω να είναι όντως λάθος, αλλά εσείς μπορείτε να τις εφαρμόσετε στους ασθενείς και μετά να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι»!!!! Η απάντηση εδόθη χωρίς, φανερή τουλάχιστον, συνειδητότητα της ευθύνης των λόγων ενός, όχι δασκάλου, αλλά τουλάχιστον ανθρώπου που αναφέρεται σε φάρμακα που αφορούν την υγεία ασθενών. Το μήνυμα ήταν: Διαλογιστείτε και πειραματιστείτε στο κεφάλι των ασθενών...!

Οι αξιόλογες εργασίες.

Δεν θα παραβλέψουμε να αναφέρουμε και μερικές πολύ αξιόλογες εργασίες και κλινικές περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αποδεικνύοντας ότι υπάρχει θέση στην επιστημονική και κλινική τεκμηρίωση της κλασσικής Ομοιοπαθητικής, αρκεί να συστρατευτούν οι υγιείς ερευνητικές ομάδες.
Ο Βραζιλιάνος Πανεπιστημιακός ιατρός από το Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro, L.Pinto, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο περιστατικό νεφρωσικού συνδρόμου σε μία 23χρονη γυναίκα, και την κλινική της βελτίωση με κλασσική ομοιοπαθητικής, με εργαστηριακή τεκμηρίωση, φωτογραφίες του οιδήματος και μακρό χρόνο παρακολουθησης.
Ο Ομοιοπαθητικός παιδίατρος H.Arjoun μαζί με τον Καθηγητή Παιδιατρικής Μοναστηρίου Τυνησίας παρουσίασαν συγκριτική μελέτη της Ομοιοπαθητικής και της συμβατικής ιατρικής στη νεογνική βρογχιολίτιδα με υπεροχή της Ομοιοπαθητικής στην αποτελεσματικότητα, στο κόστος και στις υποτροπές.
Ο Καθ. Φυσικών Επιστημών της Ρωσικής Ακαδημίας A.Komissarenko, παρουσίασε μία εξαιρετική εργασία μελέτης της εκπομπής των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, που αφορούν διαφορετικές συχνότητες ανάλογα με το είδος της αρχικής διαλυμένης ουσίας.
Ο Ινδός ερευνητής A.Sukul, παρουσίασε μία εργασία σύμφωνα με την οποία οι προηγμένες φασματοσκοπικές μέθοδοι, μπορούν να αναδείξουν διαφορετικές τιμές του ομοιοπαθητικού φαρμάκου από αυτές του διαλύτου και του διαλυμένου σώματος, καθώς και διαφορετική δράση την κυτταρική μεμβράνη.
Η υπό διπλωματική εργασία, Βραζιλιάνα ιατρός C.Aquino, παρουσίασε συλλογική εργασία πανεπιστημιακών τμημάτων Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rio de Janeiro, για τα πρόδρομα αποτελέσματα της δράσης των ομοιοπαθητικών διαλυμάτων του φυτού Euphorbia tirucalli, επεμβαίνοντας στον μεταβολισμό της γλυκόζης καρκινικών κυττάρων, καρκίνου μαστού και μελανώματος. Η εργασία είναι πολύ σοβαρή και υπόσχεται θετικά αποτελέσματα, ήταν δε ενδεικτική της θετικής κατεύθυνσης που έχει πάρει η έρευνα για την Ομοιοπαθητική στη Βραζιλία, χρηματοδοτούμενη από το Κράτος.
Η Γερμανίδα ερευνήτρια K.Lenger σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο 
Βιοφυσικής, παρουσίασε εργασία σύμφωνα με την οποία, δύο διαφορετικές μετρήσεις, η μία από αυτές  με προηγμένη μέθοδο τύπου Tesla, μπορούν να αποδείξουν την φωτονιακή υπόσταση των ομοιοπαθητικών διαλυμάτων με διαφορετική συχνότητα συντονισμού το κάθε ένα ξεχωριστά.
Υπήρξαν και άλλες ενδιαφέρουσες εργασίες, με κύρια χαρακτηριστικά την επιστημονική τεκμηρίωση, την παρουσίαση με βιβλιογραφία, τη δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων, όλα τα συστατικά στοιχεία που χρειάζεται μία ανακοίνωση για να καταστεί αξιόπιστη. Είναι γεγονός ότι πολλές από αυτές είχαν πολύ λιγοστό ακροατήριο, όπως και οι σημαντικές μελέτες βασικής έρευνας στις οποίες μετρήθηκαν 25 σύνεδροι  σε αίθουσα χωρητικότητας τετρακοσίων.

Το καθήκον μας      

Είναι αλήθεια ότι στη δίνη της ταχύτητας και της εύκολης λύσης από την οποία διέπεται η εποχή μας, ο μακρόχρονος ερευνητικός μόχθος, ιδιαίτερα με δεδομένη τη τεράστια δυσκολία χρηματοδότησης στην Ομοιοπαθητική, δεν ανταμείβεται άμεσα και δεν εκτιμάται βραχυπρόθεσμα. Η θετική εμμονή στις αξίες των αρχών της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής, την απομακρύνουν ολοένα και περισσότερα από ένα σύστημα που, όπως στην κλινική πράξη, τόσο και στην έρευνα, ζητά άμεσα, άκοπα και εύκολα αποτελέσματα.  Όμως η περίπτωση της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής δεν είναι καθόλου αυτής της τάξης μεγέθους. Η ποιότητα στην κλινική πράξη, όπως και στην έρευνα, μοιραία απαιτούν αφοσίωση και προσήλωση στις βασικές Χανεμανικές αρχές, επιτρέποντας ωστόσο το χτίσιμο πάνω και όχι δίπλα σε αυτές.
Το πρόσφατο 63ο Παγκόσμιο Ομοιοπαθητικό Συνέδριο της Liga Medicorum Homeopathica Internationalis, ήταν ένα έργο κακής ποιότητας, φερμένο δυστυχώς από το μέλλον. Κατέδειξε με τον πιο ανησυχητικό τρόπο την πορεία, ενός μέρους ελπίζω, της παγκόσμιας Ομοιοπαθητικής κοινότητας μέσα σε δαιδαλώδεις, αφηρημένες και αστήριχτες επιστημονικά έννοιες, που θα την ταλανίσουν τα επόμενα χρόνια, εάν οι υγιείς φορείς άσκησης και έρευνας της Ομοιοπαθητικής δεν αντιδράσουν άμεσα.
Από Ελληνικής σκοπιάς, ένας λογικός μετριοπαθής στόχος θα ήταν στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της Πολωνίας να αναδειχτούν κλινικές μελέτες και περιστατικά που θα τεκμηριώσουν τη θεωρία των επίπεδων υγείας, που με απόλυτο σεβασμό τις αρχές του Hahnemann, προσφέρουν ένα αναντικατάστατο εργαλείο στα χέρια ιατρών και ερευνητών για την πραγματική πρόοδο και ανέλιξη της Ομοιοπαθητικής. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την θεωρία των επιπέδων υγείας του Γ.Βυθούλκα κεντρικό θέμα του επόμενο παγκόσμιου συνεδρίου και τότε θα έχουμε επιτελέσει το καθήκον μας στην παρούσα χρονική στιγμή, στον παγκόσμιο Ομοιοπαθητικό στίβο.

Σπύρος Α.Κυβέλλος
Ιατρός Ομοιοπαθητικός
Γ.Γ.Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

Σημείωση: Η  βιβλιογραφία με τα πλήρη κείμενα των αξιόλογων μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, μπορούν να αποσταλούν σε όποιον το ζητήσει με μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση cchomeopathy@hol.gr και έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.classical-homeopathy.gr

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession