Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Υδράργυρος στα εμβόλια; Και όμως υπάρχει.

Το Thimerosal είναι η κοινή ονομασία του συντηρητικού ethyl-mercury-thio-salicylate, και περιέχεται  σε συγκεκριμένα εμβόλια, παλαιού τύπου όπως κατά του αιμόφιλου της Ινφλουέντζας, διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτη,  τα παλαιά εμβόλια ηπατίτιδας Β, σε εμβόλια εποχικής γρίπης και στο νέο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1. Το συγκεκριμένο συντηρητικό περιέχει περίπου 45% ethyl-mercury που είναι οργανική σύνθεση του υδραργύρου. Ο υδράργυρος θεωρείται ως μία από τις πιο τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, η δε τοξικότητά του, λόγω του μεγάλου χρόνου ημίσιας ζωής του ethyl-mercury που υπολογίζεται σε 50 ημέρες, έχει αθροιστική δράση με τις επανειλημμένες χορηγήσεις. Μεταξύ των καταγεγραμμένων στη βιβλιογραφία χρόνιων παρενεργειών αναφέρονται : φλεγμονές του στόματος και των ούλων, σιελόρροια, χαλάρωση των οδόντων, νεφρική ανεπάρκεια, μυϊκός τρόμος, σπασμοί των άκρων, σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας και πλήθος συμπτωμάτων από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, συνεπεία της έντονης νευροτοξικότητας.

Τα μέγιστα διεθνή επιτρεπτά όρια ημερήσιας χορήγησης υδραργύρου, έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με την απορρόφηση του methyl-mercury από το γαστρεντερικό. Τα όρια αυτά είναι  0,1 μg / ανά κιλό σώματος / την ημέρα (Διεθνής Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος), ενώ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει αυξήσει αυτά τα όρια σε 0,4 μg / kg / την ημέρα. Ουσιαστικά μελέτες που να αποδείξουν την μέγιστη επιτρεπτή ενδομυική χορήγηση υδραργύρου δεν έχουν γίνει ποτέ. (βλέπε άρθρο Neal A. Halsey, MD. Limiting Infant Exposure to Thimerosal in Vaccines and Other Sources of Mercury. JAMA, 1999:282(18).  Στα συνήθη προγράμματα εμβολιασμών που περιλαμβάνουν συνδυασμούς 3-4 εμβολίων την ίδια ημέρα και επαναλήψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχει η πιθανότητα να υπερβαίνονται κατά πολύ τα παραπάνω επιτρεπτά όρια αν δύο ή τρία εμβόλια που γίνονται ταυτόχρονα περιέχουν το συντηρητικό thimerosal. Σαν προληπτικό μέτρο το FDA, το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), το  Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, εξέδωσαν δύο ανακοινώσεις το 1999 και το 2000 ωθώντας τους κατασκευαστές εμβολίων να μειώσουν ή να αντικαταστήσουν το συντηρητικό thimerosal από τα εμβόλια και οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι κατασκευαστές εμβολίων Ηπατίτιδας Β. Όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε δύο βασικές παραμέτρους , που διέπουν τις παραπάνω κινήσεις των Διεθνών Οργανισμών. Πρώτον την εμφανή καθυστέρηση στην λήψη αποφασιστικών και αποτελεσματικών μέτρων αφού δεν υπήρξε απαγόρευση προς τις φαρμακοβιομηχανίες χρήσης του επίμαχου συντηρητικού, αλλά ανακοινώσεις προτροπής μείωσης ή απομάκρυνσής του. Δεύτερον ότι ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση του θέματος , άρχισαν να εμφανίζονται στα διεθνή ιατρικά περιοδικά, μελέτες που χωρίς αυστηρά πρωτόκολλα, με μακρό χρόνο παρακολούθησης υποστηρίζουν την ασφάλεια του συγκεκριμένου συντηρητικού, όπως αυτή στο Lancet to 2002 M.E.Pichichero, E.Cemichiari, J.Lopreiato, J.Treanor. Mercuryconcentrationsandmetabolismininfantsreceivingvaccinescontainingthiomersal: adescriptivestudy. TheLancet,2002,360: 9347)  που προκαλεί πολλά ερωτηματικά σε όσους γνωρίζουν στατιστική και τις μακροχρόνιες παρενέργειες του υδραργύρου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το νέο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1, είναι ένα ακόμα με το συντηρητικό υδραργύρου.

Σπύρος Α. Κυβέλλος
Ιατρός Ομοιοπαθητικός
Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession