Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού της γρίπης Α, ο οποίος προσβάλλει  συνήθως τους χοίρους. Ο νέος ιός της γρίπης Α/Η1Ν1 που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει τους χοίρους και τους ανθρώπους. Περιέχει δε γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασμό που δεν είχε εμφανισθεί ποτέ έως τώρα. Τα ανωτέρω χαρακτηριστικά του ιού Η1Ν1 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το στέλεχός του μεταλλάσσεται 3 φορές ταχύτερα σε σχέση με παρόμοια στελέχη που έχουν βρεθεί σε χοίρους, δημιουργεί πολλά επιστημονικά ερωτηματικά σε σχέση με την φυσική ή τεχνητή προέλευσή του. 
Επίσης είναι βέβαιο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1. Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Η νέα αυτή γρίπη εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα το τελευταίο διάστημα. Η νέα γρίπη στάθηκε αφορμή ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO)  να αυξήσει το βαθμό συναγερμού παγκόσμιας πανδημίας από το 5 στο 6, δηλαδή στον ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας
Αν και έχει υποστηριχθεί ότι ο ιός μεταδόθηκε από μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες του Μεξικού και έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι ο ιός αναπτύχθηκε στα περιττώματα χοίρων από μύγες που αναπαράχθηκαν εκεί, ωστόσο αυτός ο νέος ιός δεν έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα σε ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος. Ο νέος ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται με την κατανάλωση καλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγόντων του. Στα ανωτέρω συμπεράσματα άλλωστε έχουν οδηγηθεί τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδια έναρξη πυρετού και άλλα συμπτώματα όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες ή σπανιότερα φτέρνισμα διάρροια και έμετοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν συμπτώματα όμοια με αυτά της ισπανικής γρίπης του 1918 στις περισσότερες από τις πολιτείες των ΗΠΑ. Στην Νέα Υόρκη και στο Σικάγο υπάρχουν αναφορές για την προσπάθεια αντιμετώπισης της ισπανικής γρίπης με τα ακραία μέτρα της καραντίνας και της απομόνωσης των ασθενών. Αναπόφευκτες είναι οι σκέψεις για την ενδεχόμενη χρησιμότητα των ανωτέρω μέτρων και σήμερα.
Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ισπανικής γρίπης του 1918 η ομοιοπαθητική είχε συνεισφέρει τα μέγιστα, καθώς μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών της στο 1,05% τη στιγμή που το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που ακολούθησαν θεραπεία κλασσικής ιατρικής ανερχόταν στο 30%. Επομένως είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να συνδράμει και στην αντιμετώπιση της παρούσας γρίπης. Προς αυτή την κατεύθυνση η LMHI (LIGA MEDICORUM HOMEOPATHICA INTERNATIONALIS) αξιοποιώντας τις εμπειρίες Μεξικανών ομοιοπαθητικών ιατρών επιδιώκει να μεταδώσει τις γνώσεις της  και στην παγκόσμια ομοιοπαθητική κοινότητα.  
Αν και  γνωρίζουμε ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι εξατομικευμένη ωστόσο, βρίσκει εφαρμογή στην αντιμετώπιση μιας επιδημίας, καθώς μπορούμε να συνθέσουμε ομάδες ομοιοπαθητικών φαρμάκων βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των συμπτωμάτων των ασθενών.
Από την άλλη πλευρά ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται πυρετωδώς για την παρασκευή του εμβολίου για τον ιό H1N1. Ωστόσο ο πανικός που προκαλεί η πανδημία αποτελεί το χειρότερο σύμβουλο του ερευνητή και είναι υπαρκτός ο φόβος ότι το νέο εμβόλιο δεν θα περάσει από όλα τα απαραίτητα στάδια  δοκιμών και πειραμάτων για  τις πιθανές παρενέργειές του. Δεν είναι τυχαίες οι αιτιάσεις κατά του εμβολίου, που κυκλοφόρησε  μέσα σε καθεστώς πανικού για τη γρίπη των χοίρων του 1976, για το οποίο υποστηρίζεται ότι προκάλεσε σύνδρομο Guillian-Barre (παράλυση) ακόμα και σε υγιείς 20-χρονους και σε 25 περιπτώσεις το θάνατο των ασθενών που εμβολιάστηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την περίοδο περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από τις παρενέργειες του εμβολίου παρά από την γρίπη των χοίρων!
Αναφορικά με το αντιϊκό φάρμακο Tamiflu το οποίο παρασκευάστηκε και διατέθηκε στην αγορά για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών,  πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον μεγάλη ποσότητα έμεινε αδιάθετη στα ράφια καθώς η ανωτέρω γρίπη δεν εξελίχθηκε ποτέ σε πανδημία, δημιουργήθηκε η ανάγκη να διατεθεί με κάποιο τρόπο από τη στιγμή που οι διάφορες κυβερνήσεις δαπάνησαν τεράστια χρηματικά ποσά για την προμήθειά του. Δυστυχώς όμως το Tamiflu αποδείχθηκε ότι δεν είναι τελείως ακίνδυνο, αλλά αντίθετα, εκτός από τις παρενέργειες που προκαλεί και που μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης (ναυτία, έμετοι, διάρροια, κεφαλαλγία, κόπωση και βήχας) έχει ενοχοποιηθεί  και για νευροψυχιατρικά προβήματα και λοιμώξεις του νευρικού συστήματος. Σαν συνέπεια των παραπάνω η Ιαπωνία απαγόρευσε το 2007 τη χορήγηση του Tamiflu σε παιδιά. Ακόμα χειρότερα ο κίνδυνος δευτερογενούς  βακτηριακής λοίμωξης είναι αυξημένος σε ασθενείς που λαμβάνουν Tamiflu.
Συμπερασματικά ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της νέας γρίπης είναι η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής (πλύσιμο χεριών, αποφυγή χειραψιών και φιλιών ως τρόπους χαιρετισμού και αποφυγή συνωστισμού). Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό απαραίτητη είναι η άμεση ιατρική βοήθεια καθώς και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού (παραμονή στο σπίτι κατά το δυνατόν, κάλυψη του στόματος και της μύτης με μαντήλι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε, πλύσιμο των χεριών μετά το φτάρνισμα και το βήχα). Δεν πρέπει τέλος να υποτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας, της οποίας πρωταρχικός σκοπός είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού προκειμένου αυτός να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιαδήποτε εξωτερική απειλή.   
Ως ομοιοπαθητικό φαρμακείο στο σπίτι για όσους ασθενείς επιθυμούν συστήνεται να υπάρχουν τα εξής φάρμακα:

Aconitum antimonium-tartaricum arsenicum-album
baptisia belladonna bryonia
carbo-vegetabilis china coccus-cacti
causticum drosera eupatorium-perfoliatum
ferrum-phosphoricum gelsemium hepar-sulphur
ipecacuanha kali-bichromicum kali-carbonicum
mercurius-solubilis phosphorus pulsatilla
rhus-tox rumex sambucus
spongia veratrum-album  

σε δυναμοποιήσεις των 200ch,1Μ,10Μ από 6 κάψουλες σε κάθε δυναμοποίηση.
Τα φάρμακα φυλάσσονται σε σκιερό μέρος μακριά από δυνατές οσμές και ακτινοβολία και διατηρούνται για αρκετούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση υποψίας νόσησης επικοινωνήστε άμεσα με τον Ομοιοπαθητικό ιατρό σας

Για περαιτέρω προσωπική διερεύνηση του θέματος σας συνιστούμε τις πιο κάτω αναφορές στο διαδίκτυο:

Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας (WHO) http://www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html

Μόλυνση από την Baxter εμβολίων εποχικής γρίπης με τον ιό της γρίπης των πουλερικών
http://www.torontosun.com/news/canada/2009/02/27/8560781.html
http://findarticles.com/p/articles/mi_7401/is_8_17/ai_n32062394/?tag=content;col1
http://newsworldwide.wordpress.com/2009/07/18/letter-sparks-investigation-of-baxter-vaccine-by-new-zealand-minister-of-health/

Ενημέρωση από το Αμερικανικό Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων
http://www.cdc.gov/h1n1flu/update.htm

Ο  ακαδημαϊκός κ. Σπύρος Κυριακής, δηλώνει στο Έθνος της Κυριακής σχετικά με την προέλευση του ιου:
http://www.ethnos.gr/general.asp?catid=11402&subid=20110&pubid=4484818

Οι Βρετανοί προειδοποιούν
Σοβαρές παρενέργειες ενδέχεται να προκαλεί το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης

Associated Press
Η πρώτη φάση εμβολιασμών που αφορά 13 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Αθήνα

Απόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο εστάλη σε διευθυντές νευρολογικών κλινικών της χώρας, αποκαλύπτει την ανησυχία των ειδικών σε σχέση με την επικινδυνότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, αφού ενδέχεται να συνδέεται με μία σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μail on Sunday», το έγγραφο φέρει τη σφραγίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η οποία ζητά από τους νευρολόγους όλης της χώρας να παρακολουθούν μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της εγκεφαλικής διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Βarre (GΒS), η οποία είναι πιθανόν να προκαλείται από το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο επηρεάζει τα περιφερειακά νεύρα, δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτός του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης, προκαλεί παράλυση και δυσκολίες στην αναπνοή και μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 1976 στις ΗΠΑ εξαιτίας του συγκεκριμένου εμβολίου, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 500 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Βarre.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του εμβολίου 10 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις στις οικογένειες που είχαν επηρεαστεί.
Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη φάση εμβολιασμών που αφορά 13 εκατ. ανθρώπους (ηλικίας από 6 μηνών ώς 65 ετών) σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές μελέτες και οι επιπτώσεις από τον εμβολιασμό, κυρίως στα παιδιά, είναι άγνωστες.

Αναφορά των Μεξικανών Ομοιοπαθητικών ιατρών για την γρίπη Η1Ν1   http://www.hpathy.com/papersnew/gal...

Αναφορά στην επιτυχή δράση της Ομοιοπαθητικής στη γρίπη του 1918     http://www.naturalnews.com/026148.html

Οι ιατροί αρνουνται τον εμβολιασμό

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1208716/Half-GPs-refuse-swine-flu-vaccine-testing-fears.html

Σπύρος Α. Κυβέλλος
Ιατρός Ομοιοπαθητικός
Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession