Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Συμβουλές σε διαζευγμένους γονείς για την καλύτερη ψυχική υγεία των παιδιών Ιούνιος 2001

Αφιερώστε λίγο χρόνο να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση των παιδιών. Αν βιώνατε μια παρόμοια κατάσταση, τι θα θέλατε να ακούσετε; Τι θα σας πλήγωνε και τι θα σας ευχαριστούσε;

 • Θυμηθείτε ότι για τα παιδιά, θα είστε πάντα οικογένεια ότι και να γίνει. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτή η αίσθηση της οικογένειας δεν πρέπει να χαθεί ότι και να γίνει. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην οικογένεια άσχετα με τις προσωπικές σας διάφορες. Είναι εγωιστικό να αναιρεί κανείς από τα παιδιά τη βίωση της οικογενειακής ζωής. Είναι σαν να τους αφαιρεί κανείς την αυτοεκτίμησή τους.
 • Να θυμάστε ότι τα παιδιά αισθάνονται εύκολα ενοχές. Συχνά αισθάνονται ότι είναι αυτά υπαίτια για ότι συμβαίνει στο ζευγάρι. Αυτό για να το αποφύγετε πρέπει
  1. Να μην διαπληκτίζεστε μπροστά στα παιδιά
  2. Να μην έχουν τα παιδιά την αίσθηση ότι είστε εχθροί, αλλά φίλοι και συνεργάτες.
  3. Να έχετε κοινή γραμμή στις συμβουλές σας, και κυρίως στο πως εξηγείτε στα παιδιά αυτό που σας συμβαίνει. Δεν πρέπει να παρεμβαίνουν άλλοι σε αυτόν τον τομέα. Να απαγορεύσετε κατηγορηματικά σε οποιονδήποτε άλλον και κυρίως στους γονείς σας να εκφέρουν άποψη για το τι σας συμβαίνει. Να τους συμβουλέψετε να απαντούν σταθερά: "ο μπαμπάς και η μαμά αγαπούν ο ένας τον άλλον και σας αγαπούν και εσάς πιο πολύ από όλα και δεν πρόκειται να σας εγκαταλείψουν ποτέ". Αυτό θα θέλατε να ακούσετε και εσείς στη θέση τους. Αν αυτό το ακούνε σταθερά τα παιδιά, θα είναι ήρεμα.
  4. Η καλύτερη έκφραση για να εξηγήσετε στα παιδιά τι σας συμβαίνει είναι ότι απλά είστε διαφορετικοί χαρακτήρες . Αυτό μόνο μπορούν να ακούσουν και να δεχτούν σε αυτήν την ηλικία.
  5. Ποτέ μην κατηγορείτε ο ένας στον άλλον. Είναι τεράστιο σφάλμα που θα το δείτε να διογκώνεται αργότερα στην εφηβεία. Το αντίθετο, να δικαιολογείτε ο ένας τον άλλον και να αλληλοκαλύπτεστε.
 • Χρέος σας είναι να διδάξετε στα παιδιά την αγάπη. Η αγάπη σαν συναίσθημα δεν εξαρτάται από το είδος του χαρακτήρα των ανθρώπων.
  Το να μην αγαπάει κανείς κάποιον επειδή δεν του μοιάζει είναι κακό παράδειγμα και δεν απέχει πολύ από τον ρατσισμό.
  Προσπαθήστε να διδάξετε στα παιδιά θετικά συναισθήματα όπως: κατανόηση, συγχώρεση, αλληλεγγύη, πνευματική ηρεμία, φιλία, ανθρωπισμό, αφού πρώτα τα κατανοήσετε και τα διαβαθμίσετε μέσα σας. Τώρα είναι η εποχή που πρέπει τα παιδιά να βιώσουν τέτοια συναισθήματα, να τα έχουν ως εφόδια, και αργότερα να τους είναι ως εφόδια. Στην εφηβεία, θα κληθούν, δυστυχώς λόγω της δύσκολης κοινωνίας να βιώσουν και αρνητικά συναισθήματα. Μόνο αν έχουν βιώσει επαρκώς στην παιδική ηλικία θετικά συναισθήματα, μόνο τότε, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και τα αρνητικά μηνύματα της κοινωνίας με ισορροπία και αυτοεκτίμηση.
 • Να θυμάστε ότι από το πως θα χειριστείτε το θέμα τώρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πνευματική και συναισθηματική ισορροπία των παιδιών και στην ενήλικη ζωή τους. Όταν παίρνουμε για παράδειγμα ιστορικό από ενήλικους ασθενείς, πάντα αυτοί αναφέρονται στα συναισθήματα που βίωσαν στην παιδική ηλικία σε σχέση με τους γονείς. Θέματα ζωτικά όπως η ερωτική ζωή, το επάγγελμα, οι φιλικές σχέσεις και η αυτοεκτίμηση εξαρτώνται από τον χειρισμό αυτής της συνθήκης.
 • Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά είναι εν δυνάμει ενήλικες. Αναζητούν την αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που περνάτε είναι θέμα προσωπικής σας εξέλιξης. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις το έχουμε με τον εαυτό μας και εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη λύση του. Αφορά την σχέση με τον εαυτό μας και όχι με τον άλλον όπως ψευδώς νομίζετε.
 • Μην ζητάτε υποστηριχτές.
 • Να κάνετε αυστηρή αυτοκριτική και να συμβουλεύεστε ειδικούς και όχι τυχαίους.
Σπύρος Α. Κυβέλλος
Ιατρός Ομοιοπαθητικός
Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession