Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Πρόληψη και αντιμετώπιση των παιδικών λοιμώξεων με Ομοιοπαθητική Ιατρική

Άρθρο για το Περιοδικό "Madame Figaro

Η συμβολή της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στην πρόληψη και αντιμετώπιση των παιδικών λοιμώξεων, αναδεικνύεται  καθοριστική στην καθημερινή κλινική πράξη. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα, παρασκευάζονται από φυτά και ορυκτά σε μεγάλες αραιώσεις, έτσι ώστε να αποκλείονται οποιεσδήποτε παρενέργειες και να είναι τελείως ασφαλή για νεογνά, βρέφη και παιδιά. Πρέπει να διαχωρίζονται όμως από τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής, διότι πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Βασική αρχή της Ομοιοπαθητικής είναι ότι δεν καταστέλλουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε τον οργανισμό του οποίου το σύμπτωμα είναι ένδειξη ότι μάχεται η άμυνά του έναντι κάποιου μικροοργανισμού. Χαρακτηριστικό της Ομοιοπαθητικής θεραπείας στις οξείες λοιμώξεις δεν είναι μόνο η άμεση αντιμετώπιση της λοίμωξης, αλλά και το μακροχρόνιο όφελος που αυτή επιφέρει. Όταν σε ένα παιδί που αντιμετωπίζει μία οξεία λοίμωξη, χορηγηθεί με επιτυχία Ομοιοπαθητική αγωγή, μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί αυτή η λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει διότι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, παραμένει ως αποτέλεσμα της θεραπείας. Η θεραπεία είναι πάντα εξατομικευμένη ανάλογα με τα συμπτώματα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Aconitum: Είναι ένα φάρμακο που συχνά χρησιμοποιείται στην έναρξη των οξέων λοιμώξεων όπως κοινό κρυολόγημα ή ωτίτιδα που προέρχονται ύστερα από έκθεση σε κρύο. Το παιδί που χρειάζεται το φάρμακο αυτό, είναι ανήσυχο, φοβισμένο, με δέρμα ξηρό και ζεστό κατά τη διάρκεια του πυρετού και δίψα για κρύο νερό.

Pulsatilla: Ενδείκνυται σε μεγάλη γκάμα οξέων λοιμώξεων, κοινό κρυολόγημα, ωτίτιδα, φαρυγγίτιδα. Το παιδί κατά τη διάρκεια του πυρετού, είναι ζεστό με ζεστά  άκρα που ξεσκεπάζει και ιδρώνει στο κεφάλι. Διακατέχεται από παράπονο, ζητάει θαλπωρή, αγκαλιά και παρηγοριά με τα οποία ηρεμεί. Παρά τον πυρετό δεν διψά.

Belladonna: Χρησιμότατο ομοιοπαθητικό φάρμακο που έχει βγάλει από δύσκολες καταστάσεις πολλές ελληνικές οικογένειες που τα παιδιά τους ακολουθούν Ομοιοπαθητική. Ενδείκνυται σε υψηλό πυρετό, πάνω από 38,5 όπου το παιδί έχει υπερ-κινητικότητα, και είναι νευρικό. Μπορεί στον πυρετό να έχει παραλήρημα ή να τρίζει τα δόντια του, ενώ έχει ζεστό, κατακόκκινο πρόσωπο και κρύα άκρα.

Chamomilla: Εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο σε οξείες λοιμώξεις συχνά βρεφών. Σε οξεία ωτίτιδα, το παιδί θα είναι ευερέθιστο με υπερευαισθησία στον πόνο και συχνά το ένα μάγουλο κόκκινο και το άλλο χλωμό. Το παιδί διακατέχεται από υπερβολική «γκρίνια», δεν ξέρει τι θέλει, και ηρεμεί μόνο όταν οι γονείς το «κουβαλούν» στην αγκαλιά και το κουνάνε.

Τα παραπάνω φάρμακα είναι μόνο ενδεικτικά αυτών που χρησιμοποιούνται καθημερινά με επιτυχία στις οξείες παιδικές λοιμώξεις. Συνταγογραφούνται μόνο από τον εξειδικευμένο Ομοιοπαθητικό ιατρό, ενώ τελευταία αρκετοί παιδίατροι εκπαιδεύτηκαν στην Ομοιοπαθητική από την Ακαδημία του Καθ. Γ. Βυθούλκα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έγιναν μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και  μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα

www.homeopathy.gr και στο τηλ: 210.8237771)

Σπύρος Α. Κυβέλλος
Ιατρός Ομοιοπαθητικός
Γ.Γ. Έρευνας Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession