Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Έρευνα

Η παρουσία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στο Διεθνές Συνέδριο Drug Discovery and Therapy Congress 2014, Boston, USA

Στις 18 Ιουνίου 2014  παρουσιάστηκαν στον Διεθνές Συνέδριο Drug Discovery & Therapy World Congress 2014, στη Βοστόνη των ΗΠΑ, δύο εργασίες υπό την μορφή διαλέξεων, από τον Ομοιοπαθητικό ιατρό Σπύρο Κυβέλλο.  Η πρώτη αφορούσε τα νεώτερα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από την εννιάχρονη πλέον παρουσία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Γ.Ν.Α.

Οχτώ χρόνια παρουσίας της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς»

16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής 11-13 Μαΐου 2012

Η συνεισφορά της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια κεφαλαλγία που απευθύνονται στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς», έχει τεθεί σε κλινική εφαρμογή από το 2003, υπό την αιγίδα της Διευθύντριας του Ιατρείου και της Νευρολογικής Κλινικής, Κας Κλημεντίνη Καραγεωργίου.  Τα τελευταία οχτώ χρόνια, παρέχεται σε τακτική εβδομαδιαία βάση, ομοιοπαθητική θεραπεία σε δύσκολα περιστατικά ασθενών με χρόνια κεφαλαλγία, στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Clinical trials in Homeopathy. What are we looking for ?

G. Vithoulkas, S. Kivellos International Academy of Classical Homeopathy
One of the main fields of scientific research in Homeopathy, is clinical studies according to the standards of Medical Science. A lot of effort and progress has been done in this field recently. Many clinical studies for homeopathy have been published in homeopathic and mainstream medical journals. Even meta-analysis have been published, in order to be specified if those studies have given clinical results, in favor or against Homeopathy.

Η επιστημονική έρευνα στην Ομοιοπαθητική Ιατρική

(Άρθρο στο "HomeoNews", έκδοση της ΕΕΟΙ).

Νοέμβριος 2004

Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του πληθυσμού, ασθενών και ιατρών, για την Ομοιοπαθητική Ιατρική έχει καταστήσει τα τελευταία  χρόνια,  εξαιρετικά αναγκαία την επιστημονική τεκμηρίωση της. Το επιστημονικό υπόβαθρο της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής γίνεται όλο και πιο συχνά θέμα διαλέξεων σε συνέδρια, στρογγυλές τράπεζες, αναλύσεις σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά, αλλά και καθημερινών συζητήσεων σε επίπεδο ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων ανάμεσα σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και ασθενείς

 

Δημοσίευση στο περιοδικό της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας διπλωματικής εργσίας για την Ομοιοπαθητική

Σύγχρονη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην έρευνα της Ομοιοπαθητικής

Περιληπτική ενημέρωση ερευνητικών δεδομένων για την Ομοιοπαθητική

Φεβρουάριος 2005

Τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη για τη δράση της Ομοιοπαθητικής στην ημικρανία

Δύο πρωτόκολλα ( ένα για την προφυλακτική δράση της Ομοιοπαθητικής στο σύνδρομο της ημικρανίας και ένα για τη δράση της Ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση της κρίσης) έχουν ήδη συνταχθεί. Η μελέτη για την δράση των Ομοιοπαθητικών φαρμάκων στην κρίση ημικρανίας έχει ξεκινήσει σαν κλασσική τυφλή μελέτη στο Ιατρείο Κεφαλαλγίας του Νοσοκομείου Γενικού Κρατικού Αθηνών.

Προτάσεις για τα πρωτόκολλα κλινικών μελετών στην ομοιοπαθητική ιατρική

Οκτώβριος 2003

Στη καθημερινή κλινική πράξη στην Ομοιοπαθητική, ο ιατρός στη πρώτη μηνιαία επίσκεψη του ασθενούς μετά τη χορήγηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, αναζητεί στοιχεία που να υποδηλώνουν κάποια δράση του. Αυτά τα στοιχεία δεν αφορούν οπωσδήποτε τη βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Προωθώντας την επιστημονική έρευνα για την Ομοιοπαθητική στην Ελλάδα.

To συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του πληθυσμού, ασθενών και ιατρών, για την Ομοιοπαθητική Ιατρική έχει καταστήσει τα τελευταία χρόνια, εξαιρετικά αναγκαία την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση της.

Προοπτική Συγκριτική Μελέτη της θεραπευτική δράσης της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής στη γυναικεία υπογονιμότητα και στειρότητα.

"Prospective Observational Study of therapeutic action of Homeopathy to Women's Infertility and Sterility"  

Τόπος διεξαγωγής: 6η Κλινική Μαιευτικής και Γυναικολογικής και Περιγεννητικής Ιατρικής Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»

Syndicate content

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession