Samuel Hahnemann

Ο Δρ Samuel Christian Frederic Hahnemann δημιούργησε τις βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής από τις Ελληνικές λέξεις "όμοιο" και "πάθος".

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης (Κως 460 π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες.

 
 

 

Ιπποκράτης ο Κώος

Ο Ιπποκράτης δεν είναι μόνο ο θεμελιωτής της Ιατρικής, αλλά και βαθύς φιλόσοφος και ανθρωπιστής.

Σάμουελ Χάνεμαν

Ο Κρίστιαν Φρίντριχ Σάμουελ Χάνεμαν (Christian Friedrich Samuel Hahnemann, (10 Απριλίου 1755 – 2 Ιουλίου 1843) ήταν Γερμανός ιατρός, γνωστός ως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής. Οι έρευνές του οδήγησαν τελικά στη θεμελιώδη αρχή της ομοιοπαθητικής, σύμφωνα με την οποία «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια» (λατ. similia similibus curantur), προτείνοντας πως οι ασθένειες θεραπεύονται με τη χορήγηση φαρμάκων που όταν χορηγούνται σε υγιείς οργανισμούς προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με αυτά των ασθενειών.
Γνωστοποίησε για πρώτη φορά την «αρχή των ομοίων» σε δημοσίευση του 1796.

 
 

Ομοιοπαθητική

Καλοκαίρι και πρώτες βοήθειες με την Ομοιοπαθητική

Άρθρο του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

 

Την περίοδο του καλοκαιριού η αναζήτηση του ήλιου, σε συνδυασμό με την θάλασσα ή γενικότερα η επαφή με την φύση ευνοεί την υγεία και την βελτίωση της γενικότερης ψυχικής διάθεσης , αλλά χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Ατοπική δερματίτιδα

Άρθρο του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

Η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλιώς έκζεμα) είναι μια αγνώστου αιτιολογίας χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Ξεκινά συνήθως πριν την ηλικία των 5 ετών , μπορεί δε να παραμείνει και κατά την ενήλικη ζωή, με περιόδους εξάρσεων και υφέσεων της συμπτωματολογίας.

 

Τα δερματικά σημάδια της νόσου (έκζεμα) καθώς επίσης και τα συνοδά συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Παρατηρείται κυρίως  ξηροδερμία, κνησμός, ερεθισμός τους δέρματος υπό την μορφή κόκκινων κηλίδων συνήθως σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (άκρα, αρθρώσεις, βλέφαρα, μάγουλα κ.α) ή  και μικρών φυσαλίδων απ’οπου υπάρχει η εκροή υγρού.

Θηλασμός και Ομοιοπαθητική

Άρθρο του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

 

Η σπουδαιότητα του θηλασμού καταγράφεται πια σε πολλές μελέτες, με σημαντική πλέον και την μεταστροφή των νέων μητέρων στην αποκλειστική πρακτική του, τόσο στις Η.Π.Α όσο και στην Ευρώπη.

 

Το μητρικό γάλα έχει μια μοναδική συμβατότητα για τον οργανισμό του νεογνού, ακολουθώντας σε ποσότητα και σύσταση την πορεία ανάπτυξής του, προσφέροντας καταυτόν τον τρόπο όχι μόνο τα αναγκαία συστατικά αλλά και ενισχύοντας τις ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις διαδικασίες οι οποίες προστατεύουν τόσο το παιδί όσο και την μητέρα.

Το καθρέφτισμα των συναισθημάτων της παιδικής ηλικίας, στην ενήλικη ζωή

Ότι μας αρρωσταίνει ψυχικά στην ενήλικη ζωή , καθρεφτίζει  και μας αποκαλύπτει αυτό που δεν θεραπεύτηκε ποτέ σωστά στην παιδική ηλικία.  

ΔΕΠΥ και Ομοιοπαθητική Ιατρική

Άρθρο του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

 Τι είναι η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας); Διεθνώς ονομάζεται Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) ή Attention Deficit Disorder (ADD) και αφορά περίπου το 5% κυρίως του μαθητικού πληθυσμού. Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η διάσπαση της προσοχής, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα.

Ποιες είναι οι αιτίες της ΔΕΠΥ ;

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

 Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ασθενείς, που απευθύνονται στην Ομοιοπαθητική αναζητώντας θεραπεία, σχετικά με την εμφάνιση φαινομένων παραποίησης των βασικών αρχών άσκησης της. Η βασική αρχή της Ομοιοπαθητικής, που εξασφαλίζει και το βέλτιστο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, είναι η χορήγηση ενός και μόνο Ομοιοπαθητικού φαρμακευτικού σκευάσματος κάθε φορά για κάθε ασθενή.

Γιατί η καφεΐνη είναι αντίδοτο της πραγματικής Ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι καλύτερα να λαμβάνονται με άδειο στομάχι τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη λήψη οποιουδήποτε γεύματος. Η χρήση ή επαφή ουσιών με ισχυρές γεύσεις (καφές-μέντα) και οσμές (κάμφορα) πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της Ομοιοπαθητικής θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό σας. Εδικά για την καφεΐνη θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά η σωστή κλασική Ομοιοπαθητική ακυρώνεται με τη συχνή  λήψη της.   Αυτό το γεγονός έχει βέβαια την εξήγησή του.

Προσέγγιση της κακοποίησης

της Έβελυν Δασκαλάκη

Εξετάζοντας το φαινόμενο της κακοποίησης, γινόμαστε κοινωνοί του πόσο επιτρεπτική είναι μία κοινωνία στην άσκηση βίας ως μέσον πειθαρχίας και διαπαιδαγώγησης.  Αυτό γίνεται κυρίως επειδή δεν έχουμε ενημερωθεί, οπότε παραμένουμε στην άγνοια σε σχέση με τι συνιστά κακοποίηση.

Κακοποίηση ορίζεται η άσκηση βίας με σκοπό την ‘’επιβολή ελέγχου’’ ή την υποταγή. Είναι μία επιθετική συμπεριφορά που προκαλεί τραύμα, φόβο, πόνο, ενοχή και έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στο άτομο που την υφίσταται.

 Οι σημαντικότερες μορφές κακοποίησης είναι:

ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΣΥΝΙΣΤΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΥΣ
  •  
 
 

Διδασκαλία Ομοιοπαθητικής στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράματος Σπουδών "Αλγολογία" της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

«Η συμβολή της ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση του   χρόνιου πόνου»

Περίληψη διάλεξης στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Αλγολογία» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεκέμβριος 2017

Syndicate content

© Σπύρος Α. Κυβέλλος Ιατρός Ομοιοπαθητικός,powered by: design obsession