Έρπης ζωστήρας και Μεθερπητική νευραλγία – Ομοιοπαθητική θεραπεία.

Του Ομοιοπαθητικού Ιατρού Λεωνίδα Ε. Βελλόπουλου

Έρπης ζωστήρας και Μεθερπητική νευραλγία – Ομοιοπαθητική θεραπεία.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται απο την επανεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. Στατιστικά περισσότερο απο το 90% των ενηλίκων, άνω των 65 ετών, έχουν περάσει ανεμοβλογιά.

Μετά την ανεμοβλογιά ο ιός παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στο νευρικό σύστημα του ασθενούς και μπορεί να επανενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή προκαλώντας τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα. Μετά την ηλικία των 60 ετών αυξάνουν οι πιθανότητες εμφάνισης εξαιτίας της φυσιολογικής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καταθλιψη κ.α. έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Ως νόσος ειναι πολύ επώδυνη επειδή επηρεάζει τις απολήξεις των νεύρων στην περιοχή του δέρματος.

Ο έρπης ζωστήρας δεν κολλάει. Ο ιός υπάρχει ήδη στον ασθενή, αλλά όσο υπάρχουν οι δερματικές φυσαλίδες του έρπητα ζωστήρα τότε υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού σε άτομα που δεν τον είχαν ποτέ (αλλά όχι να γίνει επανενεργοποίησή του σε κάποιον άλλον φορέα).

Το τυπικό σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα στην μια πλευρά του σώματος, συχνότερα στον θώρακα, τον λαιμό ή γύρω απο τον οφθαλμό. Στην συνέχεια στην θέση του εξανθήματος εμφανίζονται φυσαλίδες γεμάτες υγρό, επώδυνες, οι οποίες σπάνε και επουλώνονται σε χρονικό διάστημα μερικών εβδομάδων.

Πολλοί ασθενείς πάσχουν απο έναν διαπεραστικό , καυστικό πόνο στην περιοχή του εξανθήματος, ο οποίος μπορεί να είναι διαλείπων ή σταθερός, όμως και ήπια ερεθίσματα απο το άγγιγμα των ρούχων ή και ένας ελαφρύς αέρας πάνω στην πάσχουσα περιοχή (αλλοδυνία) μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, οδηγώντας σε ανυπόφορες καταστάσεις.

Ο πόνος συνήθως υποχωρεί με την επούλωση του εξανθήματος, και αυτή η χρονική περιοδος ονομάζεται οξεία φάση του έρπητα ζωστήρα και διαρκεί απο 2 έως και 4 εβδομάδες. Ωστόσο σε ορισμένους ασθενείς παραμένει ένας χρόνιος νευροπαθητικός πόνος ο οποίος ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία και μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και ετών.
Ως μεθερπητική νευραλγία θα ορίσουμε τον πόνο που διαρκεί περισσότερο απο 3 μηνες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. (όμως συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν ακόμη και 10 ημέρες πριν απο την εμφάνιση του εξανθήματος, με πόνο, πυρετό, κακοδιαθεσία και πονοκέφαλο).

Η ύπαρξη ενός τόσο έντονου πόνου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των ασθενών σε όλους τους τομείς (εργασία, ύπνο, κοινωνική ζωή) οδηγώντας τους πολλές φορές στην κατάθλιψη. Ένα ποσοστό των περιπτώσεων με έρπητα ζωστήρα θα εμφανίσει συμπτώματα στον οφθαλμό, επιδεινώνοντας ακόμη και την όραση ή οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και στην τύφλωση του προσβεβλημένου οφθαλμού. Επίσης μπορούν να προκληθούν απώλεια της ακοής απο την πλευρά του σώματος η οποία έχει προσβληθεί, δερματικές ουλές αλλά κι ακόμη βλάβη του νεύρου που ελέγχει την κίνηση (περιφερική κινητική νευροπάθεια).

Η αλλοπαθητική θεραπεία του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας είναι μια συχνά δυσκολη υπόθεση. Εφαρμόζονται διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα που στόχο έχουν την σίγαση των συμπτωμάτων, όπως παυσίπονα, κορτικοστεροειδή, αντικαταθλιπτικά, χρηση TENS (Transcutaneous electrical nerve stimulation) κτλ. Με την εμφάνιση του εξανθήματος χορηγείται αντιική θεραπεία η οποία όμως μπορεί να παρουσιάσει και παρενέργειες όπως δυσκοιλιοτητα, αιματουρία κ.α.

Με την ορθή χρήση της Ομοιοπαθητικής αυτό που καταρχάς μπορούμε να πετύχουμε είναι η πρόληψη, δηλαδή να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό το οποίο θα προσβάλλεται δυσκολότερα. Είναι όμως μία διαδικασία που απαιτεί ναι μεν χρόνο αλλά μπορεί να μας γλυτώσει απο αναλογες δυσάρεστες εκπλήξεις όπως του έρπητα ζωστήρα αλλά και όχι μόνο.
Η Ομοιοπαθητική είναι εξάλλου μια Ιατρική μέθοδος η οποία μπορεί και προσφέρει πολλά ακόμη και σε οξείες καταστάσεις. Ο Ομοιοπαθητικός Ιατρός λαμβάνοντας το ιστορικό του ασθενούς, καταγράφει τα ιδιαίτερα συμπτώματά του. Στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα αλλά και της μεθερπητικής νευραλγίας το αίσθημα του πόνου που μπορεί να περιγράφεται απο τον ασθενή σαν έντονο κάψιμο ή πως ακολουθεί το νεύρο στην πάσχουσα περιοχή , ο οποίος βελτιώνεται απο τα ζεστά επιθέματα ή χειροτερευει με την παραμικρή κίνηση, και πολλά ακόμη, θα μας οδηγήσει στην χορήγηση διαφορετικού φαρμάκου.

Χρειάζεται να καταλάβουμε πως η ιδιαίτερη ανοσολογική απάντηση του οργανισμού , καταγράφεται μέσα απο την ιδιαίτερη συμπτωματολογία του. Το σύμπτωμα καταδεικνύει την προσπάθεια του οργανισμού να αντιδράσει σε μία κατάσταση, να αγωνιστεί για την ομοιόστασή του. Αυτή η αντίδραση δεν γίνεται τυχαία και διαμορφώνεται κάτω απο ένα συγκεκριμένο νοσογόνο ερέθισμα. Εαν ανακόψουμε τα συμπτώματα , διακόπτουμε την προσπάθεια θεραπείας του οργανισμού που έχει ως τελικό στόχο την ίαση. Αντίθετα, η καταγραφή της προσπάθειας μιας στοχευμένης ανοσολογικής απάντησης απο τον οργανισμό, διαμέσου των συμπτωμάτων, θα μας δώσει το συγκεκριμένο και κατά περίπτωση Ομοιοπαθητικό φάρμακο το οποίο έρχεται να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια και όχι να την καταστείλει, οδηγώντας σε μια ήπια θεραπεία χωρίς παρενέργειες.

Στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας η ανακούφιση του ασθενούς είναι ουσιαστική, ακόμη και σε χρόνιες περιπτώσεις.

Η Ομοιοπαθητική είναι μια Ιατρική μέθοδος, χρειάζεται γνώσεις Ιατρικής και χορηγούνται Ομοιοπαθητικά φάρμακα. Επομένως, η εφαρμογή της απαιτεί να γίνεται μόνον απο Ιατρούς σωστά καταρτισμένους σε αυτή την θεραπευτική τέχνη, οι οποίοι δυνανται να κατανοήσουν το σύνολο μιας παθολογικής κατάστασης και των κινδύνων της.

Βιβλιογραφία:

  • Ten years of therapy resistant intercostal neuralgia-suspected postherpetic neuralgia following herpes zoster sine herpete. Zwölfer W1, Hartmann T, Spacek A, Grubhofer G, Porges P.Schmerz. Akupunkturambulanz der Klinik für Anästhesie und Allgemeine Intensivmedizin der Universität Wien, Spitalgasse 23, A-1090, Wien1993 Sep;7(3):182-4.
  • Korean J Pain. 2015 Jul; 28(3): 177–184. Herpes Zoster and Postherpetic Neuralgia: Practical Consideration for Prevention and Treatment,Young Hoon Jeoncorresponding author.
  • Schmader KE. Epidemiology and impact on quality of life of postherpetic neuralgia and painful diabetic neuropathy. Clin J Pain. 2002;18(6):350–354.
  • J Microbiol Immunol Infect. 2004 Apr;37(2):75-81.Double-blind, randomized, acyclovir-controlled, parallel-group trial comparing the safety and efficacy of famciclovir and acyclovir in patients with uncomplicated herpes zoster. Shen MC1, Lin HH, Lee SS, Chen YS, Chiang PC, Liu YC.  Section of Infectious Diseases, Department of Medicine, Kaohsiung Veterans General Hospital, 386 Ta-chung 1st Road, Kaohsiung, Taiwan 813, ROC.